Την επόμενη φορά που άσχημες σκέψεις,  οι οποίες σε αγχώνουν, φυτρώσουν μέσα στο μυαλό σου, θυμήσου πως υπάρχει ένα απλό κόλπο που θα σε ανακουφήσει. Εγώ μόλις το έμαθα ενθουσιάστηκα,  καθώς κάποιες μέρες νιώθω πως ξυπνάω με ένα βάρος πάνω στο θώρακά μου και το λεγόμενο FOTU με κυριεύει (ναι, δεν ζω σε μία πολύχρωμη φούσκα με μαξιλαράκια προστασίας – με αγχώνουν και εμένα οι λογαριασμοί, το ότι μεγαλώνω, το ότι κάθε Σάββατο πρέπει να έχω χρήματα για να πάω να ψωνίσω στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή).

Γι αυτό και την επόμενη φορά, που θα νιώσω ένα τσουνάμι με δυσάρεστα συναισθήματα θα κάνω αυτό που πρότεινε η κλινική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Ellen Hendriksen, συγραφέα του βιβλίου How to Be Yourself: Quiet the Inner Critic and Rise Above Social Anxiety: το mindfulness κόλπο “5-4-3-2-1”.

Τι ακριβώς είναι:

Βγαίνεις από τη δίνη του άγχους χρησιμοποιώντας τις 5 αισθήσεις σου και ονοματίζεις 5 πράγματα που βλέπεις αυτή τη στιγμή, 4 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 3 πράγματα που μπορείς να αισθανθείς (όπως τα πέλματά σου μέσα στα παπούτσια, τα οπίσθια σου στην καρέκλα), 2 πράγματα που μυρίζεις και ένα πράγμα που μπορείς να γευτείς, ακόμα και μία γεύση που υπάρχει μέσα στο σώμα σου ή μία γουλιά κρύο νερό.

Γιατί δουλεύει: 

Με αυτό τον τρόπο φέρνουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας και αυτό μας κάνει να είμαστε στο τώρα, ενώ το να μετράμε τα διάφορα θέματα γύρω μας διακόπτει τις διακυμάνσεις του νου.

Καλό;