Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Αυτή η λέξη μου έχει κολλήσει σαν τσίχλα στο λαιμό από τότε που ξεκίνησα να τρέχω και συγκεκριμένα από εκείνον τον Αύγουστο πριν έξι χρονια, που έκανα προπόνηση για να τρέξω τον πρώτο μου ημιμαραθώνιο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα κορακιάσει. Έτσι, πήρα το μάθημά μου. Ενυδάτωση.

Η ενυδάτωση είναι σούπερ απαραίτητη για έναν runner, είτε κάνει μεγάλες αποστάσεις είτε μικρές. Πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν υπερεκτιμημένη, αλλά όντως χρειάζεται. Να με ακούτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς και τους προπονητές, καλό είναι να έχουμε πρόσβαση σε νερό κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος.

Πίνε τουλάχιστον 0,4 lt με 0,7 lt νερό μερικές ώρες πριν πας για τρέξιμο και 0,1 lt κάθε 15 λεπτά ενώ τρέχεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε αν έχουμε ενυδατωθεί σωστά είναι να τσεκάρουμε το χρώμα των ούρων μετά το τρέξιμο. Αν είναι σκούρα κίτρινα πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Αν είναι ανοιχτά κίτρινα, μάλλον είμαστε ενυδατωμένοι. Αν δεν έχουμε αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες στο αίμα μπορεί να προκληθούν ανεπιθυμητες μυικές κράμπες και αίσθημα κόπωσης.

Νεράκι; Να κεράσω;