Έχεις κι εσύ την απορία τι σημαίνει αυτή η φράση “μπορεί να περιέχει” στην ετικέτα ενός προϊόντος; Για παράδειγμα, αγοράζεις ένα vegan καλλυντικό και διαβάζεις τα συστατικά του και γράφει “μπορεί να περιέχει κερί μέλισσας”. Είναι τελικά vegan το καλλυντικό που αγόρασεις ή δεν είναι; Ιδού η απορία.

Ψάχνοντας λιγάκι το όλο θέμα έμαθα τους τρεις κοινούς λόγους που κρύβονται πίσω από το “Μπορεί να Περιέχει” και θέλω να τους μοιραστώ μαζί σου.

1. Το brand θέλει να χρησιμοποιεί μόνο έναν κατάλογο συστατικών για όλα τα προϊόντα του, ακόμη και αν όλα τα προϊόντα του δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους. Αντί το brand να εκτυπώνει νέες ετικέτες ή νέα συσκευασία για κάθε μεμονωμένο προϊόν (για παράδειγμα σκιές) είναι ευκολότερο να παραθέτουν όλα τα (κοινά) συσταστικά που έχουν όλα τα προϊόντα σε μία ετικέτα και στη συνέχεια κάτω από την ένδειξη “μπορεί να περιέχει” να υπάρχει και μία λίστα με μεμονωμένα συστατικά, που περιλαμβάνουν μόνο μερικά από τα προϊόντα.

2. Το προϊόν φτιάχνεται με τα ίδια μηχανήματα/εξοπλισμό με άλλα προϊόντα, που όντως περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Πολλά brands χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό για διάφορα προϊόντα τους ή μοιράζονται τον εξοπλισμό τους με άλλα brands. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα brands χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να αποφευχθούν τυχόν αλλεργίες.

3. Το brand αλλάζει τη φόρμουλα του προϊόντος και θέλει να είναι προετοιμασμένο για τυχόν ανάμεικτες παρτίδες της παλιάς και της νέας φόρμουλας που θα βγουν στην αγορά.

Αυτό είναι μία σπάνια περίπτωση, γιατί συνήθως πολλά brands δεν συνηθίζουν να αλλάζουν τις φόρμουλες των προϊόντων τους συχνά.

Κεντρική Φωτογραφία: @Colour Pop Cosmetics