Άλλοι χαίρονται που κερδίζει η ομάδα τους, που παίρνουν αύξηση στη δουλειά, που παντρεύονται…Εγώ πάλι χαίρομαι με απλά καθημερινά πράγματα, όπως το ότι άνοιξε μεγάλο βιολογικό σούπερ μάρκετ κοντά στη γειτονιά μου. Εννοείται πως χθες το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω δύο tote bags (γιατί στις πλαστικές σακούλες λέμε όχι) και να το επισκεφθώ.

Ανάμεσα σε άλλα πράγματα που ήθελα να πάρω ήταν και μέλι. Πήγα, λοιπόν, στα ράφια με τα μέλια και ένιωσα τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα να παιρνούν νεράκι και εγώ να κάθομαι αναποφάσιστη μπροστά σε βαζάκια και να μην ξέρω τι να πάρω. Να πάρω μέλι από έλατο, πεύκο, κούμαρα…τι; Και να που αποφάσισα να ρωτήσω τον ευγενέστατο κύριο του καταστήματος να με εξυπηρετήσει. Αφού μου εξήγησε τα πάντα για μέλια και γιατί είναι σαφώς καλύτερο να προτιμάμε μέλι βιολογικό, άρχισε να μου λέει για τα σάκχαρα και τα αντιοξειδωτικά, για να καταλήξει να υποστήριζει πως το καλύτερο μέλι που θα μπορούσα να πάρω από άποψη αντιοξειδωτικων είναι το μέλι βελανιδιάς. “Μπορείς να είναι κατά 50% γλυκό σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια, αλλά έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα. Το λένε και οι έρευνες”, μου είπε.

Του έδειξα εμπιστοσύνη και το αγόρασα και εννοείται πως μόλις γύρισα σπίτι άρχισα να ψάχνω για το εν λόγω μέλι. Και ναι, ο συμπαθέστατος κύριος είχε δίκιο. Το βελανιδόμελο ή μαύρο μέλι (έχει σκούρο χρώμα), έχει βγει σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, που εξέτασε 48 δείγματα από πεύκο, βελανιδιά, ερείκι, καστανιά, manuka (σούπερ ντούπερ γνωστό παγκοσμίως για τη βιολογική του δράση), το ισχυρότερο όσο αφορά στην αντιοξειδωτική του δράση. Στη συνέχεια ακολουθούν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά και το πεύκο.

Η γεύση του όντως δεν είναι τόσο γλυκιά όσο των άλλων μελιών. Έχει καραμελένια γεύση, γεμάτη, πολλοί λένε πως τους θυμίζει μελάσα (σε μένα πάλι όχι, για να είμαι ειλικρινής) και κρυσταλλώνει δύσκολα. Παρόλο που στις Σκανδιναβικές χώρες, την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία οι κάτοικοι το προτιμούν, στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγο καιρό το είχαν κάπως υποτιμημένο. Τα τελευταία όμως χρόνια, που η δράση του έγινε τόσο γνωστή, άρχισε να γίνεται γνωστό και όπως ήταν και φυσικό να αυξάνεται και η τιμή του.

Πέρα από αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το βελανιδόμελο περιέχει μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο, ενώ βοηθά στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Δοκίμασέ το. Είναι μαγεία!