Κάποια στιγμή και ενώ είχα ολοκληρώσει το πρώτο μου εκπαιδευτικό στη yoga, αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο ταϊλανδέζικης μάλαξης, μιας και είχε τύχει να μου κάνουν και το είχα βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον μου ενεργοποιήθηκε ακόμα περισσότερο όταν έμαθα πως τη χαρακτηρίζουν “η yoga του τεμπέλη”. Όντως αν είσαι ο δέκτης, πραγματικά δεν κάνεις τίποτα, απλά αφήνεσαι στα χέρια του άλλου, που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί και να σε δέσει φιόγκο και να μην το καταλάβεις.

Ας μάθουμε όμως μερικά πράγματα για την ιστορία της συγκεκριμένης μάλαξης, η οποία είναι πάρα πολύ παλιά και για την ακρίβεια θα πάμε πίσω 25 αιώνες, όπου ο Ινδός θεραπευτής Jivaka Kumar Baccha (γνωστός και ως Shiuago Komparaj), φίλος και θεράποντας του Βούδα (ναι, του γνωστού), τη θεμελίωσε. Η σημερινή της ωστόσο μορφή εδραιώθηκε πριν από χίλια χρόνια.

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ιαπωνική μάλλαξη σιάτσου, και βασίζεται στην επαναφορά της ομαλής ροής της βιοενέργειας, καθώς και στη θεωρία εξισορρόπησης των ενεργειών.

Εδώ, έχουμε να κάνουμε με προσεκτικές πιέσεις και μυικές διατάσεις, ενώ έχει όλα τα οφέλη που επιφέρει και η πρακτική της yoga (όσο αφορά στο σώμα). Και σε περίπτωση που δεν το έπιασες ακόμα, στο thai massage πονάς, δεν χαλαρωνείς. Καλά δεν πεθαίνεις και στον πόνο, αλλά μη φανταστείς ότι απλά κάποιος θα σου τρίβει την πλάτη.

Η διάρκεια μίας συνεδρίας καλύπτει από μία ώρα έως και παραπάνω από δύο και καλό είναι να γίνεται με άδειο στομάχι και φορώντας ελαφριά άνετα μακριά ρούχα (ιδανικά λινά). Η εισπνοή γίνεται από τη μύτη και η εκπνοή από το στόμα.

Τα οφέλη: 

  1. ευλυγισία και ελαστικότητα
  2. μειώνει δραστικά τον κίνδυνο τραυματισμών
  3. επιφέρει ισορροπία ανάμεσα σε ανταγωνιστικές μυικές ομάδες, με άμεση συνέπεια τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και της στάσης του σώματος
  4. αποδεσμεύει τη συναισθηματική και νοητική ένταση που συσσωρεύεται στο σώμα
  5. ανακουφίζει από πόνους
  6. θεραπεύει πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, πόνους της ράχης, δερματοπάθειες
  7. προσφέρει απόλαυση
  8. δίνει αίσθημα ηρεμίας, άνεσης, ενέργειας και ευεξίας.

Μήπως λοιπόν να το δοκιμάσεις;