Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Eat & Run του Scott Jurek, η αλήθεια είναι πως του έριξα μία γρήγορη ματιά, είδα και μερικές συνταγές που έχει μέσα και το έβαλα στο ράφι για να το μελετήσω κάποια στιγμή αργότερα. Έπρεπε να μάθω τα νέα για το καινούργιο ντοκιμαντέρ του James Cameron σχετικά με τους vegan αθλητές για να πω πως τελικά το βιβλίο του Jurek αξίζει πολλά περισσότερα από ένα απλό ξεφύλλισμα.

Όχι πως ο Jurek μιλάει στο ντοκιμαντέρ, αλλά θα μπορούσε μιας και ο ίδιος αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα στο επίπονο άθλημα των υπεραποστάσεων, έχοντας κερδίσει τρεις φορές το Σπάρταθλον, δύο φορές το Μπαντγουότερ (μιλάμε για 217 χιλιόμετρα) και εφτά φορές στη σειρά τον αγώνα αντοχής 160 Χιλιόμετρα Δυτικών Πολιτειών. Και όλα αυτά τα πέτυχε – μάντεψε – ακολουθώντας μία χορτοφαγική διατροφή.

“Είμαι πιο υγιής και μπορώ να τρέχω πιο μακριά και πιο γρήγορα επειδή κάνω φυτική διατροφή. Αλλά δεν κάνω κήρυγμα στους φίλους μου που τρώνε κρέας, ούτε επιπλήττω όποιον τρώει μια μαγειρεμένη πατάτα αλειμμένη με παχιές στρώσεις βουτύρου και κρέμας γάλακτος.

Οποιοσδήποτε δίνει προσοχή σε αυτά που τρώει και πώς τον επηρεάζουν θα καταλήξει φυσιολογικά στη χορτοφαγία – και στην υγεία”. 

Όπως καταλαβαίνεις μέσα από το βιβλίο του μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία και τη γνώση του. Από τότε που μαγείρευε για την οικογένειά του, που λάτρευε το κρέας, μέχρι το πώς ξεκίνησε να τρέχει. Κάτι ακόμα καταπληκικό με αυτό το βιβλίο, το οποίο στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, είναι πως ο Jurek δίνει μερικές από τις αγαπημένες του vegan συνταγές, από το αντιφλεγμονώδες καραμελένιο σμούθι μέχρι πουτίγκα με χαρούπι και τσία.

Το παραπάνω βίντεο απότελεί υλικό από συνέντευξή του το 2013, στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Λονδίνο. Δες και τα τρία parts.

Στο δεύτερο μάλισα δίνει και τα 4 κορυφαία tips για ultra runners.