Είμαι σίγουρη πως μάλλον νομίζεις ότι έχω πάθει εγκεφαλικό και γράφω λέξεις που δεν υπάρχουν, όμως όχι  χαίρω άκρας υγείας. Αν το FOTU είναι μία λέξη άγνωστη προς εσένα, απλά σε ενημερώνω πως σημαίνει Fear Of The Unknown (Φόβος του Άγνωστου).

Αυτή η ψυχολογική κατάσταση, του δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει που βιώνουμε μέσα από αναπάντεχα ερωτήματα που νομίζουμε πως είναι αναπάντητα (αλλά δεν είναι, διότι η γνώση βρίσκεται μέσα μας) του τύπου αν θα γίνω καλή μάνα/πατέρας, αν διάλεξα το σωστό επάγγελμα, θα παντρευτώ ή όχι, τι θα πάθω αν αλλάξω χώρα ή πλανήτη, προκαλεί στους millennials μεγάλο ντουβρουτζά (που θα έλεγε και η προγιαγιά μου η Κωνσταντινουπολίτισσα).  Και αυτό δεν είναι κάτι που το βγάζω από το μυαλό μου. Το λένε οι έρευνες.

Τι προκαλεί το FOTU; Σε έναν κόσμο, όπου τα media και οι πολιτικοί ηγέτες είναι ολοένα και λιγότερο αξιόπιστοι και τα social media προκαλούν συγκρίσεις και ανταγωνισμό είναι πολύ λογικό να φοβόμαστε για το αύριο, όπου αύριο είναι συνώνυμου του άγνωστου.

Και ενώ ζούμε σε μία εποχή που το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να μας προσφέρει έναν άμεσο καθησυχασμό – δεν ξέρεις κάτι; Απλά το googlαρεις και βρίσκεις την απάντηση. Θέλεις να μάθεις λίγα περισσότερα πράγματα για το χθεσινό φλερτ; Μπαίνεις στο προφίλ του και κάνεις stalking – μπορεί να δημιουργήσει κάτι κακό.

Τι;

Επαναπαυόμαστε στο ότι θα τα βρούμε όλα μέσω της βοήθειας της τεχνολογίας και αποτυγχάνουμε στο αναπτύξουμε μόνοι μας, ως δεξιότητα, την ανοχή στην αβεβαιότητα. Αυτή η αδυναμία στην ανοχή ενός φυσιολογικού φόβου, οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές.

Ας κάνουμε μία προσπάθεια να καταπολεμήσουμε το FOTU με τον παρακάτω τρόπο.

Το smart phone σου είναι ένας τέλειος τρόπος να ξεκινήσεις να εξασκείς το συναίσθημα της άγνοιας και με επιδέξιο τρόπο να παρατηρείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις που προκύπτουν από αυτό. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να προσπαθείς να καλύψεις την ανασφάλειά σου με το κινητό σου κάνε κάνε αυτό:

ΠΑΥΣΗ:

  • Παρατήρησε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την παρόρμηση που σχετίζονται με “την ανάγκη του να ξέρεις”
  • Κάτσε. Όσο πιο καλά και αναπαυτικά μπορείς με αυτό το αίσθημα του “δεν ξέρω”
  • Πάρε ανάσα. Επέτρεψε σε αυτές τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις να είναι παρόντες, να σε κυριεύσουν για λίγο περισσότερο μέχρι να αισθανθείς ελαφρώς άβολα.

Κάθε φορά που θα ακολουθείς αυτή την άσκηση, αύξησε το χρόνο παραμονής σου στο διάστημα ανάμεσα στην ανασφάλεια και στην αυτόματη αντίδραση του να πιάσεις το κινητό σου και να googlαρεις. Με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώνει αυτή την κατάσταση του να μην ξέρεις, χτίζεις την ανοχή στις φοβίες σου.

 

Φωτογραφίες Asanas: Pasha Koroviev