Έχετε δει αυτές τις φωτογραφίες με ανθρώπους που τρώνε σαλάτες (ή τις κοιτάνε) και έχουν τόση χαρά, που είναι λες και κάποιος τους έχει ψιθυρίσει στο αυτί ότι έβαλε πετρέλαιο ο διαχειριστής; Προφανώς έχουν το λόγο τους.

Δεν ξέρω αν όντως θα ζεσταθεί το κοκαλάκι τους, αλλά μία νέα έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μία σαλάτα την ημέρα με φυλλώδη λαχανικά σε τεστ μνήμης είχαν το χαμηλότερο δείκτη όσο αφορά στην απώλειά της σε σχέση με τους ανθρώπους που σπάνια ή σχεδόν καθόλου δεν τρώνε τέτοιου είδους λαχανικά.

Καταπληκτικό;

Η έρευνα αυτή δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Neurology και με απλά λόγια έλεγε πως μετά από πέντε χρόνια, οι τακτικοί καταναλωτές τέτοιων λαχανικών όπως kale, σπανάκι, μαρούλι και λαχανίδες έχουν ένα μυαλό που στροφάρει, όπως στροφάρει το μυαλό ενός 11χρονου. Μιλάμε, δηλαδή, για μυαλό ξυράφι.

Η εγκεφαλική γήρανση των ανθρώπων, που έτρωγαν κατά μέσο όρο 1,3 μερίδες τέτοιου είδους λαχανικών ήταν σαφώς μικρότερη έναντι των ανθρώπων που η κατανάλωση που έκαναν σε τέτοια λαχανικά ήταν σχεδόν μηδενική.

Αυτές οι έντονες διαφορές ήταν ακόμα πιο εμφανείς και σε μία άλλη σειρά παραγόντων, που είναι γνωστό ότι παίζουν το ρόλο τους στην εγκεφαλική γήρανση, συμπεριλαμβανομένων την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, τη σωματική άσκηση, τη συμμετοχή σε γνωστικές δραστηριότητες, το κάπνισμα και την κατανάλωση θαλασσινών και αλκοόλ.

Αν για παράδειγμα, δύο φίλοι 75 ετών που έχουν την ίδια μόρφωση, πηγαίνουν για περπάτημα μαζί, δεν καπνίζουν και το πολύ-πολύ να πίνουν μία μπύρα μία στο τόσο, αλλά ο ένας τρώει τη σαλάτα του με τα φυλλώδη λαχανικά και ο άλλος ούτε που την πλησιάζει, όταν θα φτάσουν 80, ο πρώτος θα έχει την πνευματική διαύγεια ενός 75χρονου, ενώ ο δεύτερος θα έχει το μυαλό ενός 86χρονου ίσως και παραπάνω.

Να πούμε πως τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ1, λουτεΐνη και β-καροτένιο και πως οι ερευνητές αν και ακόμα δεν είναι 100% σίγουροι θεωρούν πως όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή ορισμένα από αυτά μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές, συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών και βλάβη στους νευρώνες.

Η έρευνα, ωστόσο, δεν δείχνει πως ένας άνθρωπος που απέφευγε για χρόνια αυτού του τύπου τα λαχανικά, όταν θα αρχίσει να τα τρώει θα γλιτώσει και από την άνοια. Ωστόσο, δείχνει πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα έχουμε μία νεανίζουσα τρίτη ηλικία