Αν είσαι αρχάρια στη yoga, τότε είναι πολύ πιθανό διάφορες στάσεις να τις κάνεις ελαφρώς λάθος. Και αν μάλιστα παρακολουθείς μαθήματα τα οποία έχουν ένα γρήγορο flow, τότε δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν άκουγα πως ο instructor δεν δίνει αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση της κάθε στάσης – τι να προλάβει να πρωτοπεί και αυτός ο άνθρωπος.

Συμφωνούμε πως η yoga έχει να κάνει κυρίως με το να σε κάνει να νιώσεις καλά με το σώμα σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος το σώμα να προσαρμοστεί στη στάση. Αντιθέτως, η στάση πρέπει να προσαρμοστεί στο κάθε σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι “κανόνες”, που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να μην γίνουν τραυματισμοί και αυτοί οι κανόνες έχουν να κάνουν με την ευθυγράμμιση

Και να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως δεν χρειάζεται να είσαι newbie στη yoga για να δώσεις βάση σε αυτά τα λάθη. Ακόμα και αν κάνετε την πρακτική σας χρόνια, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση στην κάθε στάση.   

Κάτω Σκύλος

Το πρόβλημα: Πιέζεται ο αυχένας

Πώς το φτιάχνουμε: Χαλαρώνουμε τον αυχένα και απομακρύνουμε τους ώμους από τα αυτιά, κάνοντας εξωτερική στροφή των χεριών μας.

Σανίδα

Το πρόβλημα: Βουλιάζεις ανάμεσα στις ωμοπλάτες σου

Πώς το φτιάχνουμε: Απομακρύνουμε τις ωμοπλάτες μεταξύ τους, ενεργοποιούμε τον κορμό μας σφίγγοντας τους κοιλιακούς μας.

Πάνω Σκύλος

Το πρόβλημα: Σηκωμένοι ώμοι, υπερέκταση του αυχένα, νιώθεις πίεση στη μέση

Πώς το φτιάχνουμε: Χαμηλώνουμε το πιγούνι, απομακρύνουμε ώμους από τα αυτιά και σηκώνουμε τη λεκάνη από το έδαφος.  

Δεύτερος πολεμιστής

Το πρόβλημα: Δεν υπάρχει ισορροπία, πονάει το μπροστινό γόνατο, σηκωμένοι ώμοι

Πώς το φτιάχνουμε: Τέντωσε το πίσω πόδι, ρίξε το βάρος στην μπροστινή σου φτέρνα, έχε το μπροστινό γόνατο ακριβώς πάνω από τη φτέρνα σου και κατέβασε τους ώμους από τα αυτιά ανοίγοντας το στέρνο σου.