Όσο ζεις, μαθαίνεις! Έτσι κι εγώ έμαθα, ότι η αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων (και πολλές φορές και δική μου), το να τελειώνω την ημέρα μου (εύκολη ή δύσκολη) με ένα ποτηράκι κρασί, ίσως και να μην είναι τόσο…χορτοφαγική όσο πίστευα.

Πιστεύατε πως έχουμε να κάνουμε μόνο με σταφύλια; Χα, αμ δε! Υπάρχουν διάφορα πράγματα, που προσθέτονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, που κάνουν το κρασί να είναι μία όχι καλή επιλογή για κάποιον που έχει επιλέξει να είναι έχει μία χορτοφαγική ή αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Όταν το κρασί είναι νέο, είναι και συνήθως θολό και περιέχει τανίνες, πρωτεϊνες και φαινολικά. Οι οινοπαραγωγοί πολλές φορές αντί να περιμένουν να φιλτραριστεί από μόνο του το κρασί (με αργή καθίζηση), χρησιμοποιούν μια ποικιλία βοηθημάτων καθίζησης, που ονομάζονται «μέσα διαύγασης». Πολλές φορές τα βοηθήματα αυτά είναι ζωϊκά. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι vegan και πολλά από αυτά μπορεί να μην είναι ούτε vegetarian.

Τα πιο συχνά είναι:

Αίμα και μυελός των οστών (τα οποία έχουν απαγορευτεί πλέον να χρησιμοποιούνται)
Καζεϊνη (πρωτεϊνη γάλακτος)
Αλβουμίνη (ασπράδια αυγών)
Ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη)
Ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών)

Για εσάς, που θέλετε να τα αποφεύγετε όλα τα παραπάνω, προτιμήστε κρασιά, που αναφέρουν στην ετικέτα τους τον όρο un-fined ή/και un-filtered. Είναι κρασιά των οποίων η διαύγαση με μπετονίτη ή ενεργό άνθρακα.