Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να καταλάβουμε πως ο τρόπος που αναπνέουμε έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας. Όπως γράφει και ο εκπαιδευτής δασκάλων yoga, Μιχάλης Φιλίνης, στο βιβλίο του “Οι εσωτερικές ασκήσεις της αναπνοής, αρχαίοι λαοί, όπως οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Έλληνες γνώριζαν τη σημασία της αναπνοής και μάλιστα η μελέτη της ήταν μια μυστική τέχνη. Η ελληνική λέξη “πνοή” είναι ομόρριζη με τη λέξη “πνέυμα”. Η αναπνοή είναι η απόλυτη βάση της εξωτερικής και εσωτερικής ζωής και είναι η τροφή για κάθε κύτταρο, για το νου και για το πνεύμα.

Η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην αναπνοή και στη ψυχονοητική ή συναισθηματική μας κατάσταση είναι άμεση και ναι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αναπνοή για να αποβάλλουμε τη συναισθηματική φόρτιση.

Η αναπνοή, η οποία φέρνει αταραξία, χαλάρωση, καταπολεμά την αϋπνία και ηρεμεί τα νεύρα όταν θυμώνουμε, πιεζόμαστε και ζούμε σε μία ένταση, είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι. Αρκεί να παρατηρήσεις ένα μωρό. Δες το πώς αναπνέει. Φουσκώνει και ξεφουσκώνει την κοιλιά του. Αυτή είναι η πρώτη αναπνοή που μαθαίνουμε. Τυχαίο;

Η διαφραγματική, λοιπόν, αναπνοή γίνεται έτσι: 

  • Τοποθετούμε το σώμα μας σε ύπτια θέση ή καθιστή. Επικεντρώνουμε την προσοχή στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Σε κάθε εισπνοή διατηρούμε σταθερό το θώρακα, ενώ νιώθουμε τον ομφαλό να ανυψώνεται προς τον ουρανό.
  • Νιώθουμε την κοιλιά να υψώνεται καθώς ο αέρας εισέρχεται στο κατώτερο βάθος των πνευμόνων και το διάφραγμα ενεργοποιείται.
  • Σε κάθε εκπνοή νιώθουμε τον ομφαλό να βυθίζεται προς τη σπονδυλική στήλη, καθώς το διάφραγμα χαλαρώνει και ανυψώνεται.
  • Μπορούμε να μετράμε μέχρι το 4 καθώς εισπνέουμε και μέχρι το 6 καθώς εκπνέουμε.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την παλάμη μας πάνω στον ομφαλό για να νιώθουμε την κίνησή του.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το αίμα να σου ανεβαίνει στον κεφάλι, κάνε αυτή την αναπνοή και δεν θα χάσεις. Σε εμένα πάντως πιάνει.

 

Φωτογραφίες: rimma_pryadchenko