Γενικά με τον ύπνο έχω ένα θέμα. Μου αρέσει. Και για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει ο ύπνος, ο σωστός, ο ορθόδοξος, ο τίμιος. Αυτός που ξεκινά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται νωρίς το πρωί (τύπου 7 το πρωί μαξ). Δεν χρειάζεται να πούμε γιατί ένας ολοκληρωμένος ύπνος κάνει καλό. Έχουν γίνει έρευνες και έρευνες και έχουν γραφτεί κάμποσα θέματα, που αναλύουν μέχρι και λόγους που δεν το περιμέναμε και προκαλούν έκπληξη.

Μέσα από το LadyPapaya.com θέλω να σε βοηθήσω να κοιμάσαι καλύτερα και να απολαμβάνεις τη μέρα. Γι αυτό και έγραψα για τις στάσεις της yoga που βοηθούν στο να κοιμάσαι καλύτερα, αλλά και μερικές συμβουλές για να ξυπνάς νωρίς το πρωί. 

Αυτή τη φορά θα σας πω για ένα τρικ που διάβασα και το οποίο υποτίθεται ότι σε στέλνει για ύπνο εύκολα και γρήγορα, άρα εσύ που ξαπλώνεις και μέχρι να κοιμηθείς ρίχνεις πέντε-δέκα-δεκαπέντε στροφές ίσως να δώσεις περισσότερη βάση.

Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, ολοκλήρωσαν πρόσφατα μία έρευνα κατά την οποία παρατήρησαν τις συνήθειες ύπνου 57 ανθρώπων, ηλικίας 18-30, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κάθε συμμετέχων στην έρευνα, πριν πάει στο κρεβάτι, συμπλήρωνε γραπτώς μία πεντάλεπτη άσκηση.

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δύο γκρουπ. Από το ένα γκρουπ είχε ζητηθεί να γράφουν μία λίστα περιγράφοντας τα πράγματα, τα οποία είχαν καταφέρει τις προηγούμενες ημέρες. Ενώ από το άλλο, είχε ζητηθεί να γράφουν μία to-do list με πράγματα, που πρέπει να θυμούνται να κάνουν τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή, το ένα γκρουπ έκανε απολογισμό, ενώ το άλλο σκεφτόταν ένα βήμα μπροστά.

Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι, που έγραφαν  τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, τους έπαιρνε ο ύπνος 9 λεπτά πιο γρήγορα από αυτούς που έγραφαν τι είχαν καταφέρει τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα πως “καλύτερα να γράφουμε συγκεκριμένες λίστες με τα όσα έχουμε να κάνουμε, παρά με τα όσα καταφέραμε, αν θέλουμε να κοιμόμαστε πιο εύκολα”.

Όσο μάλιστα πιο περιγραφική η to-do list, τόσο το καλύτερο. Αυτοί που έγραφαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όλα όσα έχουν να κάνουν, όταν ξυπνούσαν κοιμόντουσαν πιο γρήγορα.

Υποψιάζομαι πως αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν αγχωνόμαστε αν θα ξεχάσουμε να κάνουμε κάτι, αφού το έχουμε καταγράψει, και έτσι κοιμόμαστε πιο γρήγορα…σαν πουλάκια.

Τι λες; Το δοκιμάζουμε σήμερα το κόλπο;