Ένα από τα ωραιότερα πράγματα που σου συμβαίνει όταν ξεκινάς να προσέχεις τη διατροφή είναι πως ανακαλύπτεις τον κόσμο. Για παράδειγμα, το γαϊδουράγκαθο  είναι ένα βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια ως φυσική θεραπεία για πάρα πολλές παθήσεις, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες από το 40 μ.Χ. Εγώ, πάλι, το έμαθα πρόσφατα. Ποτέ δεν είναι αργά.

Εδώ και αιώνες το γαϊδουράγκαθο είναι γνωστό ως «τονωτικό του ήπατος», αυτό το βότανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σιλυμαρίνη, ένας δραστικός παράγοντας γνωστός για την προστασία που παρέχει στο ήπαρ. Η σιλυμαρίνη είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα φλαβονοειδών, που βοηθά στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη από τοξικές ουσίες. Προστατεύει, επίσης, τα νέα κύτταρα του ήπατος. Το γαϊδουράγκαθο ακόμα, βελτιώνει σημαντικά τη συνολική λειτουργία του ήπατος και συχνά χρησιμοποιείται για τη μείωση της κίρρωσης του, της χρόνιας φλεγμονής, της βλάβης που προκαλείται σε αυτό από το αλκοόλ.

Δηλαδή, αν τα έτσουξες όλες τις προηγούμενες ημέρες λόγω γιορτών, θα πρέπει να ξεκινήσεις να γλυκοκοιτάζεις το γαϊδουράγκαθο. Να το βλέπεις με άλλο μάτι. Γιατί έχουμε και Dryanuary, μην το ξεχνάμε αυτό.

Πώς το βάζουμε στη διατροφή μας

Ως τσάι: Ψάξε να το βρεις σε διάφορα μαγαζιά που πουλάνε βότανα και ξεκίνα να το πίνεις  ως τσάι.  Να το αφήνεις μέσα στο νερό για 5 λεπτά, πριν το πιεις.

Σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και μέσα σε κάποιο burger χορτοφαγικό: Μπορείς απλά να πάρεις τους σπόρους του και να τους κάνεις πούδρα και να το ρίξει από πάνω.

Ως συστατικό σε σαλάτα: Μπορείς να βάλεις στη σαλάτα σου τους μίσχους, τα λουλούδια, τα φύλλα, ακόμα και τις ρίζες του.

Σε smoothies: Πάρε μερικούς σπόρους και μούλιασέ τους για ένα ολόκληρο βράδυ μέσα στο νερό. Βάλε λίγο χυμό λεμονιού, λίγα γκότζι μπέρι και βάλ’ τα όλα μαζί σε ένα μπλέντερ.

Αποξηραμένα ως σνακ: Τα σποράκια του μπορούν να γίνουν ένα σούπερ υγιεινό σνακ. Για να κρατήσουν περισσότερο, αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.