Όταν πριν από 1,5 χρόνο αγόρασα έναν φοίνικα Areca ήξερα πώς μία σχέση αγάπης ανάμεσα σε μένα και τα φυτά εσωτερικού χώρου ξεκινά. Να ήταν που αμέσως έδωσε χρώμα στο διαμέρισμά μου ή που έφερε μία χαρούμενη ενέργεια; Δεν ξέρω πού να το αποδώσω, αλλά μετά από αυτή τη “συγκατοίκηση” άρχισα σιγά σιγά να μαζεύω ολοένα και περισσότερους πράσινους φίλους (το ξέρω πως κινδυνεύω να νομίζετε πως είμαι ελαφρώς τους γιατρού, αλλά δεν πειράζει).

Σιγά σιγά, το ένα φυτό, έγιναν δύο, τα δύο έγιναν τρία, τα τρία τέσσερα και έχω φτάσει να έχω 13 φυτά μέσα στο σπίτι. Ναι, είμαι αυτός ο άνθρωπος που ξυπνάει το πρωί, κάνει την πρωινή του ρουτίνα ομορφιάς, βάζει video με πουλιά να κελαηδούν (δοκιμάστε το!) και πίνω τσάι χαζεύοντας τη monstera, τον φίκο, το money tree και την υπόλοιπη “παρέα” τους. Και το καλύτερο είναι πως αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα μέσα σε αυτή τη χαριτωμένη mini ζούγκλα που έχω δημιουργήσει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το hashtag #plantsmakepeoplehappy που είναι τόσο διάσημο στο Instagram. Τα φυτά όντως σε κάνουν να νιώθεις ευφορία. Έχω και έρευνα γι αυτό, βεβαίως βεβαίως, από τη NASA (αμέ – τι νομίζετε; πως ασχολείται μονάχα με τους εξωγήινους;). Σύμφωνα, λοιπόν, με τη NASA τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν μέχρι και 87% τις τοξίνες του αέρα μέσα σε ένα 24ώρο. Διότι, αν δεν το γνωρίζεις, τα φυτά – αντίθετα με εμάς – απελευθερώνουν οξυγόνο και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μαγικό; Επίσης, τα φυτά εσωτερικού χώρου συμβάλλουν στη συγκέντρωση και στη δημιουργικότητα, μειώνουν τα επίπεδα άγχους και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Τα φυτά λοιπόν που έχω διαλέξει για το σπίτι μου είναι:

Monstera, η οποία όπως έμαθα μπορεί να απομακρύνει την επικίνδυνη ουσία φορμαλδεΰδη, η οποία υπάρχει σε πολλά καθαριστικά.

Σπαθίφυλλο και δράκαινες, που απομακρύνουν τους ρύπους. Το σπαθίφυλλο, μάλιστα, το έχω βάλει στην κρεβατοκάμαρα, μιας και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε ποσοστό 60%, ενώ τα φύλλα του φυτού απορροφούν τους σπόρους της μούχλας και τους χρησιμοποιούν ως τροφή διασπείροντας τους μέσω της ρίζας σε όλο το φυτό. Φοβερό;

Αλόη Βέρα, που απελευθερώνει οξυγόνο καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας και καταπολεμά χημικές ουσίες, όπως το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη.

Φίκος, ο ελαστικός, ο οποίος έχεις και αυτός ευεργετικές ιδιότητες, μιας και καταπολεμά τα τοξικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα.

Φοίνικας Areca, οποίος απελευθερώνει υγρασία στον αέρα και έτσι κάνει ευκολότερη την αναπνοή και τον ύπνο. Να τον σκεφτείς αν έχεις τα κρυολογήματα στο τσεπάκι σου.

Φίκος Lyrata, γιατί απλά λατρεύω τα μεγάλα, σαρκώδη, σκούρα πράσινα φύλλα του.

Money Tree (ή αλλιώς Παχίρα), το οποίο σύμφωνα με το Feng shui, φέρνει τύχη στο σπίτι, αλλά και χρήματα.

Ζανζιβάρια, η οποία λέγεται και γλώσσα της πεθεράς (!) και είναι μία τουρμπίνα καθαρισμού για την ατμόσφαιρα.

Εσείς τι φυτά έχετε στο δικό σας σπίτι; Για πείτε μου να πάρω ιδέες.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @Tribeandus