Είτε είσαι έμπειρη μαραθωνοδρόμος, είτε έχεις μόλις αγοράσει τα πρώτα σου running shoes, το να καταλαβαίνεις τις σωματικές συνέπειες του τρεξίματος είναι ζωτικής σημασίας γνώση.

Πεπτικό σύστημα

Ο στομαχόπονος ή οι κράμπες στο στομάχι είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο για τους δρομείς. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας στέλνει αίμα προς τους μύες και μακριά από την κοιλιά. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει, η πέψη του φαγητού να γίνεται πιο αργά – γι αυτό μάλιστα ένα μεγάλο γεύμα πριν το τρέξιμο είναι μία κακή ιδέα. Ενώ είναι απαραίτητο να έχεις γεμίσει με ενέργεια το σώμα σου πριν από ένα τρέξιμο, φρόντιζε να το κάνεις με κάτι μικρό σε ποσότητα και ελαφρύ, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο ή ένα σάντουιτς.

Εγκέφαλος

Το ότι ο δρομέας “την ακούει” δεν είναι καθόλου μύθος. Όταν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις προκαλείς την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας και μπορούν μάλιστα μέχρι και να ανακουφίσουν το σώμα από τον πόνο. Ακόμα, παράγονται ντοπαμίνη, που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησεις και σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Όλοι μαζί αυτοί οι παράγονται συμβάλλουν στην ανεβασμένη διάθεση που έχει ο runner, ενώ μειώνουν τα επίπεδα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

Απώλεια λίπους

Γενικά μιλώντας, η ποσότητα ενέργειας που προσλαμβάνουμε σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε είναι αυτό που καθορίζει το βάρος μας, και το τρέξιμο μπορεί να δημιουργήσει ένα έλλειμμα θερμίδων βοηθώντας στη μείωση του λίπους μέσω της ενεργειακής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό, αν ζυγίζεις 65 κιλά και τρέχεις με 6,5 χιλιόμετρα την ώρα, μπορείς να κάψεις περίπου 130 θερμίδες σε μόλις 20 λεπτά. Αν έφαγες, δηλαδή, αυτή την έξτρα φέτα ψωμιού με προζύμι, μπορείς να την κάψεις άνετα.

Το τρέξιμο εκτός από αντοχή, βοηθά στην ενδυνάμωση του σκελετικού και μυικού συστήματος, ενώ ενισχύει και το μεταβολισμό μας. Ωστόσο, μέχρι ενός σημείου, η μυική μάζα δεν θα συνεχίσει να αυξάνεται με το τρέξιμο, καθώς η επαναλαμβανόμενη φύση του αθλήματος απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο μυικής πρόσληψης για βιωσιμότητα.  

Γι αυτό, καλό είναι το τρέξιμο να συνοδεύεται με προπόνηση με αντιστάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένα επιθυμητό επίπεδο λίπους σε σχέση με το μυ.

Καρδιά και πνεύμονες

Η καρδιά και οι πνεύμονες εφοδιάζουν τους μύες με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ώστε να μπορούν να αποδίδουν. Όπως και άλλοι μύες, έτσι και η καρδιά παρουσιάζει κόπωση. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τη “μηχανή” μας να αντέχει μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως εκπαιδεύουμε και τα πόδια μας. Κάθε φορά που τρέχεις, στόχος είναι να αυξάνεις τη “μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου”, η οποία μετράει πόσο αποτελεσματική είσαι στη χρήση οξυγόνου. Αυτή η καταγραφή είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της καρδιαγγειακής ικανότητας και μία υψηλότερη πρόσληψη οξυγόνου με τη σειρά της επιτρέπει στους μύες να αυξήσουν την ικανότητα τους να δημιουργούν αποτελεσματικά ενέργεια.

Θερμοκρασία σώματος

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι καθώς τρέχουμε αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός μας, κυρίως σε περιόδους ζέστης. Ωστόσο, ο ιδρώτας μας (ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο) μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του πάνω μέρους του σώματος, κυρίως σε πιο κρύα κλίματα, και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και υποθερμία.

Το μυστικό εδώ είναι να είμαστε σωστά ντυμένες με ρούχα που είναι ιδανικά για τρέξιμο (το σωστό ύφασμα, το σωστό layering).

Τραυματισμοί

Από τη στιγμή που το τρέξιμο είναι μία δραστηριότητα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, οι αρθρώσεις σου και οι μύες σου στρεσάρονται αρκετά. Γι αυτό και είναι πολύ συνηθισμένο στους δρομείς να παθαίνουν τενοντίτιδα, περιοστίτιδα κνήμης, ρήξη μυός ακόμα και να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί έχουν να κάνουν με τα γόνατα, οι οποίο βέβαια μπορούν να αποφευχθούν με ασκήσεις ενδυνάμωσης και stretching μετά το τρέξιμο, καθώς και με ένα καλό ζευγάρι running shoes.

Το μυστικό για να απολαμβάνεις το τρέξιμο χωρίς τραυματισμούς είναι η σωστή προετοιμασία. Εκπαίδευσε τους μύες σου και τις αρθρώσεις σου να αντέχουν και να προσαρμόζονται και, όπως πάντα, γέμισε το σώμα σου με την κατάλληλη ενέργεια πριν και μετά από κάθε long dinstance run, με τα απαιτούμενα διαστήματα αποθεραπείας στο ενδιάμεσο.